A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z

Rusko - Moskva - Průvodce

Na této stránce je vyjmenováno několik jídel typických pro ruskou a ukrajinskou kuchyni. Určitě je ochutnejte, až bude v Moskvě, nebo kdekoliv jinde v Rusku.

Boršč (борщ) Tradičná ukrajinská polévka z masového vývaru se zelím, červenou řepou, kořenovou zeleninou, bramborami a smetanou. V Moskvě se setkáte i s ruskou variantou tohoto jídla.

Šči (щи) Jedno ruské lidové přísloví praví: „Šči a kaše, to je strava naše“. Tradiční ruská zelná polévka šči se připravuje z masového vývaru, kysaného zelí, brambor, hub, zakysané smetany a nesmí chybět kopr, který v Rusku najdete snad v každém druhém jídle.

Pirožky (пирожки) Jedno z nejznámějších ruských typických jídel jsou pirožky. Jedná se o pečené taštičky z kynutého nebo lístkového těsta, plněné masem, vnitřnostmi, rybou, houbami či zelím.

Pelmeně (пельмени) Pelmeně jsou těstoviny z mouky a vajec, mohou být i plněné masem. Podávají se s máslem, sýrem nebo se zakysanou smetanou.

Bliny (блины) Bliny jsou v podstatě velmi tenké lívance, ale jedná se o slané jídlo. Podávají se s máslem, kaviárem, s plátky uzeného lososa nebo zakysanou smetanou.

Vareňje (варенье) Vareňje je tradiční ruská zavařenina, ve které zůstává ovoce zavařené vcelku v tekutém rosolu. Připravuje se z jahod, malin, meruněk, třešní, černého rybízu, jablek, hrušek, kdoulí pomerančů, citrónů, melounu a dokonce z růží. Vareňje se používá k dochucení sladkých jídel, ale Rusové si jím také sladí čaj.

Hovězí biftek Stroganov (биф Строганов) Jedná se o hovězí svíčkovou, která se nakrájí na nudličky, osmaží se s cibulí a přidá se šlehačka a tzv. „jižní omáčka“. Biftek Stroganov se nejčastěji podává s máslem.

Zakuski (закуски) Zakuski jsou studené nebo teplé předkrmy, které mají v ruské kuchyni dlouhou tradici. Jedná se nejčastěji o nakládanou zeleninu a houby, kaviár, různě upravené ryby a saláty. V Rusku jsou nezbytným doplňkem k alkoholickým nápojům, hlavně k vodce.

Vinegret (винегрет) Nejpopulárnější ruský salát z mrkve, vařených brambor a červené řepy, cibule, okurek, kysaného zelí, hlávkového salátu, octu a hořčice.

Kaviár (икра) Slavný pokrm gurmánů si většinou spojujeme s vytříbenými, luxusními hostinami. V Rusku se kaviár jí často a k mnoha druhům jídel jako příloha. Rozlišují se dva druhy kaviáru: černý kaviár z jiker jesetera a červený z jiker lososa. V tomto případě se jedná o pravý kaviár. Jinak se k jeho výrobě používají i jikry z dalších jeseterových a lososovitých ryb.

Kvas (квас) Lehce alkoholický nápoj, který se vyrábí kvašením. K jeho přípravě se používá chleba, obiloviny a ovoce – jablka, hrušky a švestky. Můžete se setkat i s jeho různými variantami, například s kvasem ochuceným medem. V moskevských ulicích někdy narazíte na speciální prodejní cisterny s kvasem, kde si můžete nechat natočit množství dle své chuti. Tyto „kvasové cisterny“ jsou typické pro Rusko a Ukrajinu.

Poslední editace textu: 9.6.2011 13:11
Další informace

Konvertor měn

 
Zdroj: penize.cz
REKLAMA